Fiatalabb koromban rengeteget hallottam, hogy rétegesen kell öltözni és akkor minden jó lesz, ha meleged van, le- ha fázol felveszel egy réteget. Tudatosan nem gondoltam végig, amíg rendszeres túrázó nem lettem, hogy valójában mit is jelent ez és hogyan valósítsam meg.

Az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött a technológia valamint sok gyártó is foglalkozik különböző túraruházat gyártással. Ennek köszönhetően széles kör számára elérhető olyan öltözet, amely a téli túrázást élvezetessé teszi.

Rétegek, rétegek mind felett.

4 réteg az, amire szükséged van. Nem mindegy azonban, hogy mit és milyen sorrendben húzunk fel magunkra. Nagyi kötött pulcsija jó vastag lehet, de túrázás közben más szempontokat veszünk figyelembe.

Kívülről befelé haladva ezek pedig a következők:

Héjkabát – vagy angolul “shell jacket”

Ez a kabát, amely arra hivatott, hogy az időjárást az öltözetünk többi részétől és tőlünk távol tartsa. Kapucnis, vízálló lehetőleg szellőző – gore-tex vagy más hasonló –  anyagból készült. Gyakran hívják ezeket az anyagokat lélegzőnek, ami szerintem túlzás. Elvileg a működésük során a párát kivezetik, a kinti nedvességet -esőt, havat – kint tartják. A tapasztalat az, hogy amikor az ember rendesen dolgozik, például hegynek felfelé menetel, vagy hóban halad, rendesen megizzad – ezzel nem teljesen képesek megbirkózni. Ezért a jó héjkabáton a hónaljnál is van egy nyitható rész, amely elősegíti a párologtatást.  

Szigetelő réteg – “Insulated jacket”

Ezek a kabátok nem vagy csak kis mértékben vízállóak, könnyűek és hőtartóak. Készülhet szintetikus anyagból vagy tollból, mindkettőnek megvan a maga előnye. A szintetikus anyagok olcsóbbak és vizesen is szigetelnek valamelyest és könnyebben is száradnak. Ezzel szemben a tollból készült kabátok melegebbek és kisebbre csomagolhatóak. Áruk magasabb, vizesen nem szigetelnek.

Középső réteg – “mid layer”

Ezt viseljük közvetlenül az alaprétegen. Meleg, könnyű anyagú amely sokféle lehet, természetes és mesterséges egyaránt. Elterjedt és kedvelt a polár pulóver és egyéb műszálas anyagok. Fontos a légáteresztő képesség.

Aláöltöző vagy alap réteg – “base layer”

Ez az a ruházat, amelyet közvetlenül a bőrünkhöz ér. Ennek a rétegnek a legfontosabb feladata, hogy felszívja és elvezesse az izzadságot, ugyanakkor gyorsan is száradjon. Számtalan szintetikus anyag közül választhatunk én mégis a merinó gyapjúból készült anyagokat preferálom. A gyapjú gondolatától a régi viszketős pulóverek juthatnak eszedbe, de ez az anyag egészen más. Nagy előnye az is, hogy nem leszel – na jó, nehezebben – büdös, elég kiszellőztetni és a szagok távoznak belőle. Nem tesz jót az anyagnak, ha gyakran mossuk.

Kiegészítők – Sapka, sál, kesztyű és zokni.

Ezek is az öltözet fontos elemei, anyagukat tekintve itt is a műszálas és merino anyagok dominálnak. HEgymenetben előfordul olyan, hogy a megfelelő hőérzet eléréséhez célszerűbb egy sapka – kesztyű párost felvennünk, mint az szigetelő réteg kabátját. Különösen hidegben ezekből is készülhetünk két réteggel, ilyenkor az első réteg az aláöltözethez hasonló tulajdonságokkal rendelkezzen, míg a külső a héj- és szigetelő réteg tulajdonságait ötvözze.

Fenti bejegyzés elsősorban magyarországi területén folytatott téli túrákra vonatkozik, sem magashegyen, sem az egyenlítőnél nem így öltöznék. ?

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük