kismalac vaddisznó

Elkezdődött a vaddisznók ellési időszaka, a kocák most hozzák világra malacaikat. Különös körültekintéssel járjunk ilyenkor az erdőben, az anyaállat különös gonddal őrzi kialakított vackát és a kis malacokat.

Nagyon keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenség tűnik fel a közelükben

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le a kirándulók, így még véletlenül sem tudnak beleütközni a malacos koca fekvőhelyébe.

Az erdőben kirándulva kicsi az esélye egy vaddisznóval való találkozásnak, ugyanis félnek az embertől, és ha hallják, hogy közeledik, akkor messzire elkerülik. A nagyon sűrű részeket azonban érdemes március-május tájékán elkerülni, mert a malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben.

Az erdei kutyasétálás során különösen ügyeljünk arra, hogy pórázon vezetett kutyánk ne távolodjon el tőlünk, mert az erdőben kószáló kutyák a vaddisznót felbőszíthetik, ami különösen igaz a malacukat féltő kocákra, akik ilyenkor a szokottnál agresszívabban viselkedhetnek. A felbőszített kocát a menekülő kutya a gazdájához vonzhatja, így akár problémákat is okozhat az embert alapvetően kerülő vad.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük