Ha a két ünnep között nem dolgozol és a napsütés sem csábított ki a szabadba, itt van három film, amit szerintem érdemes lehet megnézned.

Mászókötél nélkül 2018 – Dokumentum film

Free Solo 2018

Az El Capitan (spanyolul: El Capitán; „a kapitány” vagy „a főnök”) egy függőleges sziklaképződmény a Yosemite Nemzeti Parkban, Észak-Amerikában. Ezen a hatalmas gránit monoliton van egy 914 méter magas mászóút, amely rendkívül népszerű a falmászók között. 

A 2010-es évek közepén, egy akkor 30 éves sziklamászó Alex Honnold a fejébe veszi, hogy ezt a teljes szakaszt mászókötél nélkül “free solo”-ban mássza meg. A film életének ezt a szakaszát követi végig Jimmy Chin rendezésében.

Betekintést nyerünk a sziklamászók életébe és bár megérteni szerintem nem fogjuk, de megismerjük motivációjukat is. Alex ekkor egy lakóautóban él, 80 centből reggelizik – szinte mindig ugyanazt – és csak a mászásnak él. 

Elképesztő látni, hogy a mászáson kívül mentálisan is hogyan készül. Az utat becsukott szemmel az ágyában fekve is gyakorolja, itinert ír magának mint a rally versenyzők mitfahrere.

Egy rendkívül érdekes személyiség ismerhetünk meg a National Geographic dokumentumfilmjéből.

IMDB 8.1

Becsüld meg a földet 2020 – Dokumentum film

Kiss the Ground 2020

A Netflix dokumentumfilmje Ian Somerhalder és Woody Harrelson szereplésével. Ianről nem sokat tudtam, míg utána nem néztem, hogy a Vámpírnaplókban és a Lostban szerepelt, de a hölgyek biztosan pontosan emlékeznek rá, ki is ő. Woody Harrelson szerintem zseniális – és nem csak karakterszínész – dokumentumfilmet narrálni azonban még őt sem láttam, kifejezetten egyedi a stílusa ebben is.

Az erdőben vagy a kertben nem lehetsz koszos. 

A film megvizsgálja, hogyan vezetett a talajművelés és a növényvédő szerek használata talajerózióhoz, egyes helyeken elsivatagosodáshoz, homokviharokhoz. Nyomon követi az ökológiánkban, egészségünkben és éghajlatunkban ezáltal keletkezett károkat. Megoldást is mutatnak az úgynevezett regeneratív gazdálkodásban, amely segítségével a leromlott földek helyreállítása megoldható, a gazdák egyes termékek árának, termésének való kiszolgatottsága is kezelhető ezzel a módszerrel.

Számomra megdöbbentő volt, hogy a termőtalajból, mely rengeteg élőlényt, szerves vegyületet tartalmaz, hogyan ‘csinálunk’  használhatatlan koszt, port.

IMDB 8.3

Társadalmi dilemma 2018 – Dokumentum film

The Social Dilemma 2018

Ugyanarra a keresőben feltett kérdésre más és más választ kaphatunk annak tükrében, hogy hol élünk, vagy hogy milyen az érdeklődési körünk. Ez nem véletlen. A gondosan kiválasztott találati eredményeket a korábbi internetes tevékenységünk alapján lesznek személyre szabottak. Ezeket a tevékenységeket a nagy tech cégek aprólékosan monitorozzák és elemzik, kategóriákba sorolnak.

A filmben a felhasznált technológiákról, eljárásokról olyan személyek beszélnek, akik a kezdetektől benne voltak a “social media” a Facebook, Twitter, Instagram, Pintereset fejlesztésében. Mesélnek róla, hogy a jószándék által vezérelt ötletek a megvalósításukat követően hogyan váltak valami egészen mássá és hogy hogyan van ez hatással mindennapjainkra. 

IMDB 7.6

képek forrása NG és Netflix

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük