Pilisszentlászló – Urak asztala

Pilisszentlászlóról könnyen elérhető és kedvelt túracél a korábbi légvédelmi rakétabázis területe. Túránk a községből indul, közelítő útvonala a Szentlászló-hegy, Pap-rét, Urak asztala. A bázis területét észak, észak-keleti irányba hagyjuk el. Innen a Szakadási-réten keresztül ereszkedünk az Apátkui-patak völgyébe. Túránk Urak asztalát elhagyó és az Apátkuti-völgybe csatlakozó részein kicsit át kell vágni két útszakasz között, de ez csak színesebbé teszi az utat.

A túra útvonala:

A korábbi bázis térképe:

A wikipédia szócikke:

Az Urak asztala egy 593 méteres magaslat a Visegrádi-hegységben, a Pest megyei Dunabogdány és Visegrád határán, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén. Az 1970-es években a legmagasabb pontján még fából ácsolt kilátó állt, majd 1980-tól a rendszerváltás körüli évekig az egész hegytetőt a turizmus elől elzárt, katonai területté minősítették, itt alakítva ki a Budapestet körülvevő légvédelmi gyűrű egyik állomását. Az 1980-as években, a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer tervezett építéséhez kapcsolódva születtek olyan elképzelések is, hogy a hegy tetején szivattyús energiatározót létesíthetnének, de a környezetvédők tiltakozása miatt ezeket a terveket elnapolták. A terület katonai funkciójának megszűnése óta a hajdani légvédelmi bázis területe erősen pusztul, az itt még megmaradt értékek nagy részét széthordták.

Az Urak asztalán kialakított, MN2124 fedőszámú, „Cenzor” hívójelű légvédelmi rakétabázist 1980 márciusában hozták létre, az azonos fedőszámmal korábban Nógrádverőcén telepített 11/1. honi légvédelmi tüzérosztály átköltöztetésével, és Sz-75M3-OP Volhov (SA-2E) típusú közepes hatótávolságú rakétákkal szerelték fel. A bázison a szentendrei laktanya katonái teljesítettek szolgálatot. A területen egykor állt építmények nagy része még megvan, de az egykor itt létesített emlékművet – melynek központi része, egy fennmaradt korabeli fotó tanúsága szerint egy vörös téglafal volt Magyarország stilizált térképével – már lerombolták az erre járók.

A térképhez kis magyarázat

De mi a fene az a Cikloida?

Az 5JA63 CIKLOIDA

Ezt a szovjet eredetű eszközt a nyolcvanas évek elején rendszeresítették Magyarországon, mégpedig a honi légvédelmi haderőnem egyes alegységeinek technikai eszközei közötti összeköttetés megvalósítására. Rendszeresítve volt a rádiótechnikai századoknál, elöljáró szervezetiknél, valamint a légvédelmi rakéta alegységeknél. Először a 11. vegyes honi légvédelmi rakéta dandár vezetési pontján (Érd) és alegységeinél került felállításra. Ez a változat háromirányú összekötetés megvalósítására készült, de volt egy kétirányú összeköttetésre készült változat is, az 5JA62 CIKLOIDA is. Ugyanilyen eszközt rendszeresítettek 1987-ben a 104. vegyes honi légvédelmi rakéta ezred vezetési pontján (Sárbogárd – Szarvaspuszta) és alegységeinél is.

Ezek az eszközök 1995-96-ig látták el feladatukat, nevezetesen a légvédelmi rendszer automatizált vezetési rendszerének minőségi kiszolgálását. Ekkor a légvédelem „átszervezése kapcsán” megszűnt a feladatuk.

És a HÁP??

Ez a harcálláspont katonai rövidítése 

Jó de a P12 nek minek nyitott fedezék? 

Mert az egy mozgatható radar, amelynek az égre kell látnia ahhoz hogy észlelni tudjon. Így néz ki:

“O” anyag:

A Volhov rakétákat üzemeltető hajtóanyag neve

Ha tetszett a túra útvonala, meghívhatsz egy kávéra.

Felhasznált források:

azso.net

wikipedia

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük